DESPRE INIȚIATIVĂ

Scopul campaniei de advocacy regional este de a ajuta autoritățile publice locale și cetățenii să se organizeze și, într-un mod non-partizan, să pună presiune asupra autorităților publice centrale cu scopul de a soluționa o problemă comună.

În regiunea de sud a țării a fost identificată o problemă care afectează toate comunitățile de-a lungul șoselii Giurgiulești – Chircani – Leova. Oamenii se plâng de faptul că mașinile de mare tonaj conduc prea repede și din această cauză pereții și fundamentul caselor de lângă șosea crapă. La rândul lor, autoritățile locale sunt nemulțumite de faptul că în localitățile date sunt prea multe accidente rutiere care afectează securitatea cetățenilor.

Pentru a încerca să soluționeze problema traficului excesiv pe R34, în aprilie 2015, primarii din toate localitățile de-a lungul traseului s-au unit într-un grup de inițiativă. Împreună cu cetățenii, ei au analizat problema și au elaborat un plan de acțiuni care include întâlniri cu autoritățile centrale pentru a identifica soluții realiste.

În 7 localități din raionul Cahul, de-a lungul traseului R34 sunt 1496 gospodării, dintre care 938 case au crăpături. 2,374 milioane lei au fost cheltuiți pentru a acoperi daunele și 3260 de copii copii sunt zilnic în pericol când traversează traseul în drum spre și dinspre școală. Mai mult decât atât, există 52 victime ale accidentelor rutiere și 656 plângeri scrise de cetățeni. În total, 35 000 locuitori sunt afectați de această problemă.

Grupul s-a întâlnit cu autoritățile centrale și raionale pentru a discuta soluții pentu problema traficului intens pe traseul R34. În urma discuțiilor, în septembrie 2015 Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Ministrerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) au aprobat un plan de acțiuni care conține soluții pe termen scurt, mediu și lung. Grupul a analizat planul de acțiuni și mai târziu s-a întâlnit cu Președintele raionului Cahul, reprezentanți de la MAI și MTID și Comisia Parlamentară pentru Administrație Publică și Dezvoltare Regională pentu a le oferi comentariile grupului asupra măsurilor menționate în planul de acțiuni, a oferi feedback despre modul în care au fost implementate acele măsuri și pentru a discuta despre modalitățile de a monitoriza pe viitor implementarea soluțiilor pe termen lung.